Healthy&Happy
УКРАЇНСЬКІ КЛІНІКИ ПЕРЕВОДЯТЬ ПАЦІЄНТІВ НА ОНЛАЙН-ОБСЛУГОВУВАННЯ

Технології дозволяють використовувати онлайн-рішення як альтернативу паперовим медичним карткам.

Проникнення інформаційних технологій та інтернету змінює ставлення людей до свого здоров’я та занять спортом. Згідно з даними онлайн-сервісу пошуку та підбору лікарів Doc.ua, близько 35% користувачів сьогодні віддають перевагу онлайн-запису на прийом до лікаря. При цьому, за даними досліджень, в українській родині сьогодні в середньому використовується три пристрої з доступом в інтернет.

Бажання користувачів отримувати доступ до інформації в онлайн-режимі змінює підходи медичних центрів до обслуговування пацієнтів. Багато клінік вже використовують внутрішні електронні системи для зберігання інформації, а деякі починають виносити дані в онлайн для зручності пацієнтів.

Так, клініка Healthy&Happy, яка працює в Україні з 2002 року і надає повний спектр медичних послуг для дорослих та дітей, випустила оновлення мобільної програми «Здорові і щасливі» для понад 65 тисяч своїх пацієнтів, значно розширивши його функціонал.
Встановивши програму на своєму смартфоні або планшеті, пацієнт може подивитися результати своїх лабораторних аналізів, інструментальних досліджень, а також призначення фахівців. Заглянувши в електронну картку, можна не тільки уточнити дату відвідування того чи іншого лікаря, отримати нагадування про зустріч і ознайомитися з переліком послуг, якими вже скористався пацієнт, а й побачити витрачену в клініці суму.

«Вперше наша програма з’явилася півроку тому, і причини було дві. По-перше, самі пацієнти були зацікавлені в швидкому доступі до всієї своєї медичної історії. А по-друге, ми хотіли перенести всю інформацію про клієнтів з паперових носіїв на електронні, – коментує Володимир Красій, директор клініки «Healthy&Happy». – В оновленій версії програми було додано кілька важливих функцій, наприклад, доступ до фінансової інформації. Крім того, до кінця року ми плануємо надавати пацієнтам поради з підтримання здоров’я від лікарів клініки, і спільно з нашими партнерами давати рекомендації щодо ведення здорового способу життя, в тому числі щодо правильного харчування, спорту та краси від першокласних спеціалістів різних профілів».

«У світі вже багато прикладів впровадження інноваційних онлайн-рішень для медицини. Тепер вони з’являються і в Україні. Пацієнти отримують доступ до результатів аналізів зі свого телефону, можуть переглядати записи після візиту до лікарів і ретельніше стежити за своїм здоров’ям, – говорить Віктор Цикунов, керівник департаменту стратегічних технологій «Майкрософт Україна». – Такі рішення в Україні приходять на зміну традиційним паперовим картками, які, як правило, зберігаються в клініках і не завжди доступні пацієнтам. Сподіваємося, що незабаром такі програми, а також інші інноваційні рішення з’являться і в інших медичних установах».

Розробкою та розгортанням мобільної програми для клініки «Healthy&Happy» займалась компанія Doctor Eleks.

Андрій Хвищун, технічний директор компанії Doctor Eleks, про роль ІТ-рішень в управлінні сучасним медичним закладом: «Ми використовуємо технології Microsoft, зокрема Microsoft SQL Server, для розробки програм з 2005 року. Один із головних плюсів нашої нової мобільної програми – використання центральної точки доступу до інформації. Власне, ми говоримо про створення єдиного цифрового простору, в якому відбувається обмін даними між пацієнтами, клініками, страховими компаніями та лабораторіями. Крім того, в українських клініках з’являється можливість обмінюватися інформацією із зарубіжними медичними лабораторіями у Германії, Польщі, і переймати міжнародний досвід».

Мобільна програма доступна для скачування на платформах: Apple iOS, Android і Windows Mobile (для Windows Phone 8 і Windows Phone 8.1).

14.08.2017
Систематизація комунікацій
02.08.2017
ТОП-10 трендов в корпоративных коммуникациях